Gömük Dişler

7 yaş itibariyle herkes, ağzımızın içinde 32 diş sayısı olduğunu öğrenir. Ağız içinde en arkada 20’lik dişlerin olduğunu da öğrenir. Ya da 20 yaş dişi…
Gömük Dişler.

20 yaş dişler, bazı kişilerde ağızda hiç oluşmayabilir. Bazı kişilerde 20’lik dişleri oluşuma başladığında, ağız içerisinde yer bulamayıp, çene kemiğinde gömülü kalmaktadır.

20 yaş dişlerinin sıkça gömük kalmasının sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte en kuvvetli teori, zaman içinde çenelerin giderek küçülmesi ve bu dişlere ihtiyaç kalmamasıdır. Ağızda en son süren dişler olan 20 yaş dişleri, diğer dişler çenelerde önceden yerini aldığı için kendine yer bulamaz ve çoğunlukla gömük kalır. Diş hekimleri tarafından “Gömülü 20 Yaş Dişi” ya da “Gömük Dişler” olarak tanımlanır.

Bazen 20 yaş dişleri oluşumu tamamlar, ağız içerisinde yer bulur, fakat tam olarak gelişim göstermez. Bu durum diş hekimleri tarafından “Yarı Gömülü Yirmi Yaş Dişi” olarak tanımlanır.

Ağız içerisinde, Yarı Gömülü 20 yaş dişlerinin olduğu kısım, işlevsel dişler tarafından öğütülen besin parçalarının birikmesi için elverişli kısımdır. Bu birikmeler ağız içi hastalıklarının sebeplerini oluşturur. Diş eti iltihaplarına neden olmaktadır. 

Gömülü dişler veya yarı gömülü dişler, 20’lik dişler, 20 yaş dişleri, ağız içi hastalıklara sebep olmaması için gerekirse, diş hekimleri tarafından çekilir. Ağız içinde bir işlevselliği olmayacaksa çekilir. Bazen de bu dişleri kullanıyoruz.

Fotoğraf: İtalya, Floransa, Uffizi Müzesi, Florence, İtaly

 

İlgili Resimler