Pedodonti ile Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamalarının en güzel kazandırımı, çocuklara diş fırçalamanın ne kadar önemli olduğu bilincinin verilmesidir. Erken yaşlardan itibaren çocuklar diş fırçalama alışkanlığı kazanmaktadırlar. Erken yaşlarda, ağız ve diş sağlığına önem vermenin, gelecekte ne kadar önemli olduğu bilincine sahip büyüyorlar.
Çocuk Diş Hekimliği, süt dişlerinin her türlü hastalığının teşhis ve tedavisini yapan daldır. Çocuklar, ilk dişlerinin ağız içine sürmesinden, karışık dişlenmenin sonuna dek pedodontist kontrolünde olmalıdır. Süt dişlerinin sağlığı, sürekli dişlerin sağlığının korunması için çok önemlidir. Pedodontistler, aynı zamanda çene ve dişlerin gelişimini takip ederek, çocuğun ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymayacağını belirleyebilir. Çocukluktan itibaren dişlerin sağlıklı olmasını sağlamak, korunmasını sağlamak, çene gelişimiyle doğru diş pozisyonlarını sağlamak ve bazı şeylerin dişlerde oluşturduğu sorunları gidermek, Pedodonti Anabilim Dalının konusudur.
Ağız içerisindeki sağlık problemleri, vücut sağlığında da etkili olduğu için, ağız ve diş sağlığında problemler olan çocukların vücut sağlığında da problemler oluşturabilir. Pedodontistler, problemleri oluşmadan durdurmayı sağladıklarından, koruyucu diş hekimliği, günümüzde önem kazanmıştır. Dişeri korumak, sağlıklı olmasını sağlamak, dişlerin sağlıklı gelişimi için yapılan tüm uygulamalar, koruyucu diş hekimliğinin konusudur.
Ağız Bakımı - Fırçalama
İlk dişler ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdr. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir. Bu yaşlarda önemli olan çocuga diş fırçalama alışkanlığını kazandırıma Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerinin görünen Ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa ki mikroplar, dişlerin ara yüzlerini ya da çiğneme yüzeylerinde daha kolay birikir. Bu nedenle fırçalamadan sonra ebeveyn kontrolü şarttır.
Süt dişleri daima dişlere sürme rehberiği yapar dikkatle koruması gerekir.
Flor Uygulaması
Günümüzde diş yapısını güçlendirmede etkinliği en çok bilinen madde “fluorid” birleşikleridir.
Fluorid dişlerin çüremesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir.
Profosyonel yüzeysel fluorid tatbike sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir yöntemdir. Yüzeysel fluorid uygulaması özellikle dişleri çüremeye meyilli çocuklarda uygulanır.
Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine doplanılır ve dişlerin yapısını güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeysel fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılması önerilir.
Fissür Sealent (Fissür Örtücü)
Dişlerin çiğneyeci yüzeyleri girintili çıkıntılıdır. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissüerler olarak adlandırılır. Bu bölgeler oldukça dardır. Ve gıdaların sıkışıp temizlenememesi nedeniyle genllikle çürüklerin başladığı yerlerdir. Bu bölgelerde gıda ve mikroorganza birikimi ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır. Öncelikle bu bölge tam olarak temizlenir ve fissür sealent dediğimiz akıcı dolgu bu bölgeye uygulanılır. Işık ile sertleştirilir ve falalıkları düzeltilerek cilalanır. Bu işlem sayesinde tüm çürüklerin yaklaşık %70 ini oluşturan çiğneyici yüzey çürüklerinden korunmak mümkün olur. Ağızda ilk kalıcı dişlerin çıktığı dönem için uygulama idealdir. Bu da 6 yaş çivarıdır.Diğer azı dişlerinin sürme zamanlarında diğerlerinede uygulanılır. Önemli bir nokta kalıcı dişler sürmeye başladıktan kısa süre sonra yaptırmanın (1-2 sene içinde) daha iyi alacağıdır. Çünkü süre uzadıkça çürük oluşma ihtimali artar ve sissür sealant yerine dolgu yapmak gerekebilir.