Gömük Dişlerin Çekim Endikasyonları

Gömük Dişler ve Yarı Gömük Dişler, diş hekimleri tarafından, ağız içi hastalıklarına sebep olmaması için çekilir.
Gömük Dişlerin Çekim Endikasyonları.

Gömük Dişler

Gömük ya da yarı gömük dişler

  • Komşu dişlere zarar veriyorsa (çürük ya da çapraşıklığa sebep oluyorsa),
  • Vücutta fokal enfeksiyon odağı oluşturuyorsa ve çene altındaki lenf bezlerinde sık sık şişe ve sertleşmeye sebep oluyorsa,
  • Sık sık dişeti iltihabı ve trismusa (kas spazmına bağlı olarak ağız açıklığında azalma) sebep oluyorsa,
  • Ortodontik tedavi amacıyla,
  • Protetik amaçlar sebebiyle,
  • Kist, tümör gibi patolojik oluşumlara sebep oluyorsa ya da bu oluşumların içinde bulunuyorsa,
  • Etyolojisi bilinmeyen ağrılara sebep oluyorsa,
  • Çenelerde kırık oluşursa kırık hattı üzerinde kalıp kemik iyileşmesini engelleyeceği düşünülüyorsa, çekilmelidir.

Tam gömük dişler çoğu zaman problem yaratmaz; ancak rutin radyolojik muayene ile takip edilmeleri gerekir. Zaman zaman öndeki dişlerin köklerine zarar verebilir, ya da baskı yaparak diğer dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir. Bir diğer olası problem de uzun zaman gömük kalan dişlerin çevresindeki folikülün kiste dönüşmesidir.

Gömük Dişler Gömülü Dişler

Yarı gömük dişler en sık sorun çıkaranlardır. Dişin bir kısmını örten ve kapişon denen dişeti, o bölgede bir cep oluşturur ve besin artıkları temizlenemeyerek bu bölgede birikir. Biriken besin artıkları da bakterilerin üremesi ve yerleşmesi için ideal bir zemin oluşturur; sonuçta buradaki dişeti iltihaplanır ve ağrı ile şişe sebep olur. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımıyla olay sadece bir süreliğine baskılanır; bu sebeple şikayetlerin geçmesi ardından etkenin ortadan kaldırılması, bir başka deyişle, dişin cerrahi olarak çekilmesi gerekmektedir.

Tam sürmüş 20 yaş dişleri de çok geride konumlandıkları için genelde temizlenme güçlükleri doğurur; iyi fırçalanamayan bu dişlerde de uzun dönemde çürük görülme oranı artar. Bu dişlerin yarattığı bir başka problem de çok arkada konumlandıkları için yanak içinin sıkça ısırılmasına sebep olmasıdır. Yanak içindeki mukozanın sıkça ısırılması, patolojik bir yumuşak doku problemine sebep olmadan önce önlem alınmalı ve ilgili diş çekilmelidir.

Fotoğraf: Slovenya, Piran, Minorite Manastarı